kyrkstigen

En blogg om mitt liv som 4-barnsmorsa i en liten by i Dalarna.....

Gomorron lördag!

Publicerad 2013-12-28 10:25:23 i Allmänt,

Vaknar till ett mulet och grått väder även idag. Igår kom lite blötsnö men idag är den borta. Tydligen förutspås en snöfri vinter helt och hållet... får väl se hur det blir.
 
Jag kan inte låta bli att fundera en del över miljön dessa dagar. Vi längtar efter snön men får istället plusgrader och på sina ställen blommor i dikena i december. Ur led är tiden.... men vilka har vridit den ur led? Somliga säger att det är naturligt, att naturen har sina cykler och faser, att dessa varma perioder alltid har förekommit i historien och att det snart är "som vanligt" igen, att det inte alls har med miljöförstöring att göra. Somliga andra säger tvärt om, att vi nu ska se vad vi som ras ställt till med.
 
Vem har rätt och vem har fel? Jag vet inte.... Däremot har jag så pass mycket sunt förnuft att jag kan skilja mellan rätt och fel när det gäller mitt eget agerande. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Att bränna plast och låta den giftiga röken sprida sig rätt upp i luften känns fel när människor faktiskt har ansträngt sig för att bygga system för denna plast att återvinnas. Att inte återvinna metall utan slänga den rätt ner i soporna känns också fel nu när jag har övat på detta med återvinning i många år. Jag har övat in ett beteende hos mig själv som har givit bra resultat för miljön. Tror jag, hoppas jag och önskar jag. Jag får lita på att de som jobbar med sånt här kan sina saker och om de säger att det jag gör är ett bättre sätt än att själv elda upp eller slänga sakerna direkt i soporna så gör jag det.
 
Bilen däremot är ett gissel tycker jag, speciellt när man som vi bor på landsbygden. Vill använda den mindre men till min stora förtret har jag dels blivit lat och dels så har vi begränsade kommunala kommunikationer som försvårar. Min egen lathet kan jag absolut göra något åt och också något jag BÖR göra något åt men kommunikationerna.... Dags att formulera brev till beslutsfattare kanske? Vi har ju dessutom gratis buss i vår kommun!
 
Något som förundrat mig länge är dessa stora bussar som bolagen använder. På bussturen till, genom och från vår by så fyllls denna knappt till hälften. Jag, som inte är speciellt insatt, tänker att det kanske vore bättre, mer ekonomiskt och miljömässigt bättre att sätta in en sån där liten buss.. på prov i alla fall?!
 
Jag har läst busstidtabeller, vänt och vridit på problem och lösningar men för mig ser det ut så att jag (om jag lägger om mitt arbetsschema) kan A: Inte ta mig TILL jobbet med buss då ingen buss går vid den tiden men FRÅN jobbet går det bra med bussen eller B: Jag kan ta mig TILL jobbet med buss men inte FRÅN jobbet med buss, då inga bussar går den tiden. Jag måste i så fall dels gå ner i arbetstid till mellan 70-75% samt förlägga schemat helt utefter busstidtabellen för att utnyttja denna kommunikation och alltså bidra till en bättre miljö. Men vem betalar då mina räkningar? Kanske det också faktiskt är mitt eget ansvar i längden... om man ska vara petig... att bara ha så mycket utgifter att inkomsterna räcker så att miljömålet kan uppnås...
 
Hur man än vänder och vrider på det så är ansvaret för det man vill eller inte vill göra ens eget. Inte ens bussbolaget eller kommunen kan jag skylla på längre. Så jobbigt allt blev...
 
Men är det inte så egentligen att allt, ALLT kring vårt liv och leverne är vårt eget ansvar? Kanske kan vi inte alltid hållas ansvariga för det som händer runt omkring oss som exv. översvämmningar, skador från stormar, uppsägning från arbete osv. Men jag tänker att hur vi väljer att hantera dessa svårigheter, problem e.dyl DET är vårt eget ansvar. I exemplet kring våra bussturer tex. så är det ju faktiskt mitt eget ansvar att antingen påverka beslutsfattare eller anpassa mig till det system som finns. Hur mycket det än skaver och känns jobbigt och obekvämt så är det ju faktiskt så.... tänker jag.
 
 
Som vanligt låter jag tankarna löpa lite fritt när fingrarna väl börjat knacka tangenter och detta är något som man kan fundera länge och väl över men faktum kvarstår dock, vår planet har lite problems och vi bör väl alla ändå vara så givmilda att vi gör vad vi kan, drar vårt strå till stacken och sätter plåster på det lilla vi kan. Eller?
 
 
 
 
 
 
 
 
Klicka in på länkarna för att läsa mera:
 
Hem
 
 
 
 
Idag är en ny dag och även om det är grått och trist ska här fixas hos djuren så att de får rent och snyggt, ett helggöra hos oss. Hönsen värper fortfarande och det hör ju inte till vanligheterna i december. De går ute och skruttar på gräsmattan och verkar ändå trivas rätt bra. Tror att även kaninerna får komma ut idag faktiskt och likaså får och getter.
 
Hakuna acclimatiserar sig bra och flocken verkar fungera rätt bra. Idag blir det körning eller ridning.
 
I huset ska ett projekt påbörjas också då jag har köpt var sin bokhylla åt Saga och Lukas. Inte helt lätt i vårt lilla hus då det måste möbleras om på fler än ett ställe om nya möbler ska in. Vi är lite trångbodda.... Blir nog bra när det är klart och de har hyllor att ställa allt lego i.
 
Ha det gott!
/Ann-Mari
 

Kommentarer

Postat av: bara anna

Publicerad 2013-12-28 14:01:34

Usch blir så deprimerad när jag tänker på det här med vår miljö. Jag skulle kunna bli bättre på att ta hand om den faktiskt....

Våra höns värper också och jag är så glad för det! Egentligen känns det helt ok för mig att vi inte har någon snö men för barnens skull vore det ju roligt förstås.

Hur stort är ert hus? Vårt är enplans, 6 rum och kök på ca 150 kvm. Vore roligt om du kom hit någon gång!? Sommarplaner kanske?

Nu ska jag ut i det gråa vädret med min ständiga följeslagare....

Svar: Ja, det kan kännas lite deppigt ibland men i såna stunder försöker jag vända på steken och se och läsa om de som GÖR aktiva och bra saker för miljön eller för oss så att vi därigenom kan hjälpa till bättre. Att inte glömma det positiva, fokusera på det och hämta kraft.
Ja, jag klagar inte över det varma vädret egentligen. Jag är ingen snöälskare och det är onekligen bra för ekonomin att inte behöva elda hela tiden men ändå... det känns lite onaturligt.

Vi bor ganska trångt faktiskt. Huset kan se stort ut men det är ursprungligen på 3 rok fördelat på 105 kvm. Nu är det ett hus i gammal stil som nog ursprungligen var byggt som ett parhus i slutet av 1700-talet och sedan är påbyggt med övervåning osv. Rummen på övervåningen är rejält stora och vi har nu delat av ett av de rummen till två så att de äldsta fått var sitt rum. Jag och maken sover i vårt pyttelilla vardagsrum. Har många, många gånger funderat på att sälja och skaffa något större men barnen vägrar och egentligen har jag väl inget att klaga över heller så att gå igenom en sån livsstilsförändring för att få några kvadratmeter till har inte kännts prioriterat. Vi trivs :o)

Ja, jag kommer gärna! Får kanske planera lite semester söderöver nästa år!

Ha det gott!
4-barnsmorsan

Postat av: Anki

Publicerad 2013-12-28 16:11:59

Vad som gör att vi har det väder vi har vet jag inte, men själv är jag ganska nöjd så länge snön är borta faktiskt denna vinter.
Vad gäller miljön är det jätte viktigt för mig, ja hela familjen att sortera.Vi odlar så mycket vi kan av vår egen mat utan konstigheter mer än det jag inte kan påverka genom luften tex. Samma vad gäller höns, får och grisar. Känns bra att äta då man vet att de haft det bra och att man inte fodrar med hormoner och annat konstigt.
Varje liten sak måste ju göra skillnad, så även den lilla insatsen är viktig. Ibland lätt att göra det så stort så det är lättare att strunta i det.
Bilen är ett gissel men vi har inte ens busstrafik här ute hos oss, så hur gärna jag än vill så är den ett nödvändigt ont.
Ett bra och tänkvärt inlägg som grep tag i mig fick du till idag!
Tar du dig ner i sommar som Anna föreslår så måste vi ses! Skulle vara så roligt!
Kram

Svar: Ja, jag klagar egentligen inte heller över snöbristen men hatar all lera som blir och att allt känns så smutsigt hela tiden. Geggigt och smutsigt ute, smutsiga djur och lortiga golv inne. Suck. Bra för ekonomin däremot att slippa elda så mycket och inte fryser man ute heller :o)
Önskar att vi också kunde lägga mer energi och tid på odlingar här hemma men tiden räcker inte till mer än lite självhushållningsgrönsaker sommartid och sånt man kan frysa in. Plockar lite svamp och bär men i år har tiden inte funnits riktigt. Ett dilemma onekligen.

Ja, bilen är ett gissel men jag är glad att vi har bussar ändå. Har däremot hört på de som bott här länge att bussen gick oftare förr.... hade ju varit bra även i dessa dagar.

Ha det gott!
4-barnsmorsan

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

4-barnsmorsan

Bloggande, arbetande, funderande, njutande 4-barnsmorsa i en by i Dalarna. Skriver om livet jag lever, dagarna som går och saker som berikar min tillvaro. Blandar yta med djup, funderingar, iakttagelser och insikter går hand i hand med vardagslivet och allt det där som "bara händer" i vardagen.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela