kyrkstigen

En blogg om mitt liv som 4-barnsmorsa i en liten by i Dalarna.....

Djurfix och nyårsafton

Publicerad 2013-12-31 10:46:28 i Allmänt,

Det har fixats nyårsfint åt alla djuren här på gården och alla "innedjuren" fick gå ut en stund. Det är så roligt att se dem fara omkring och njuta av den friska luften. Härligt!
 
Barnen fick luft de också och det var välbehövligt! Jag och Jonas körde en sväng med Hakuna, mysigt att komma iväg bara vi två också. Hakuna verkar trivas i flocken och allt flyter på.
 
Idag blir det nyårsfix och jag har bakat plattbröd och baguetter. Maken förbereder pannacotta och trattkantarellsoppa. Tror det blir en fin kväll!
 
 
Två av fåren kliar sig alltid när de kommer ut. Känns lite trist att låta dem ha så tjock ull nu när det är så varmt men jag vågar inte klippa dem nu heller, vet ju inte om det smäller till och blir kallt igen...
 
 
Mockat och påfyllt med halm. Hästarna njuter och Pinglan rullar sig alltid när det är rent och nytt.
 
 
Lukas hittade en bra plats att filosofera på.
 
 
Det var första gången Hakuna såg fåren och getterna. Hon stod länge och bara titttade, sen gick Berta resolut fram och hälsade!
 
 
Barnen tog några roliga kort på Rosa... Här fick hon en "änglavinge"....
 
 
.... och en märklig utväxt på ryggen :o)
 
 
Till slut visade hon sitt rätta jag, grävde en grop i halmen och vägrade flytta på sig. 
Nu kallar barnen henne för "solguden"... ha ha
 
 
Korten är ju inte de bästa med mobilkameran men det är vad jag har just nu....
 
Tog ett kort på vårt fina fågelbord också, Jonas har gjort det själv i slöjden men jag vet inte riktigt hur katten tänker... de här sparvarna flyger INTE in i munnen på dig... ha ha. Hon får nog anstränga sig mer än så!
 
 
Nu ska här tränas ett pass innan det blir hästfix och två av barnens farbröder kommer. Det är grått och mulet ute men det känns som en bra uppladdning för en bra dag!
 
Några nyårslöften ger vi inte mer än att fortsätta att göra vårt bästa för vår egen utveckling och för varandra. Att finnas här för våra barn, ta hand om gården och våra djur och att ja... fortsätta på den väg vi går och att vara öppen och mottaglig för nytt och utvecklande.
 
Jag har ju hittat så mycket nytt under det här året som inte direkt är fysiska saker utan mer mentala. Jag jobbar vidare på det och känner mycket ny luft under vingarna... känner vingar överhuvudtaget faktiskt. Känner hopp... har framtidstro. Det har varit tunga hundår ett tag nu och jag känner att det kan vara på väg att vända. Det har vänt inom mig och det är ju nästan det viktigaste, min egen inställning.
 
Vad som väntar bakom nästa krök vet jag inte men det jag gör nu det innefattar glädje, lust och längtan. Har jag det med mig vet jag att jag har bra förutsättningar för att bjuda in bra saker i livet, även om det tar tid för dem att uppenbara sig.
 
Ha en trevlig nyårsafton och ett Gott Nytt År!
/Ann-Mari
 
 
 

Mellan jul och nyår...

Publicerad 2013-12-30 07:27:01 i Allmänt,

Eftersom jag inte fått in bilderna i datorn än så väntar jag med de inläggen. Nytt för mig... att faktiskt planera hur jag ska blogga och inte bara skriva sånt som kommer ut. Att ha paus mellan tanke och tangenttryck. Wow!
 
Vi har en lugn och skön efter jul tid just nu. Jag har jobbat lite och det har städats åt djuren. Har hälsat på mormor och det är en resa på runt 2 timmar så det blev en del bilåkning igår då jag och barnen åkte dit. Skönt att komma iväg iallafall och vi passade på att stanna till och tända ljus på pappas/morfars grav.
 
Idag får maken och barnen göra en insats i huset och städa upp innan två av barnens farbröder kommer och firar nyår med oss. Vi har lugna firanden hos oss och nyår brukar innebära god mat och gott på kvällen, hälsa djuren gott nytt år och slappa i soffan innan tolvslaget då vi skålar och tänder tomtebloss. Räcker så för oss. Inga smällare här! Ibland smäller grannarna av några raketer och hästarna tar det med ro. Jag går ut och ger dem hö innan tolvslaget och sen har jag lite koll på dem under tiden.  Nytt för i år är att vi har Rosa hemma och hon är riktigt skotträdd. Någon som har tips till oss oerfarna hundägare till skotträdd hund om vad vi kan tänka på?!
 
En granne till oss (en bit emellan men ändå ganska nära) fick två får stulna häromdagen/natten och de hittade resterna av dem som slaktavfall på andra sidan vägen. HU!! Nu håller jag stenkoll på bilar som kör förbi och om något verkar annorlunda. Ska även informera grannarna att hålla korpgluggarna öppna. Det är ju ingen hemlighet vilka som har djur i vår by och i detta fall måste det varit någon som vetat om precis var fåren fanns osv då de inte direkt syns från vägen. Det finns dessutom bara en väg ner till deras gård och man kommer inte dit osynlig direkt. Rätt skrämmande!
 
Hann med ett träningspass igår och det behövde jag, gav bra energi till min jultrötta kropp och knopp.
 
Ha det gott!
/Ann-Mari

Gomorron lördag!

Publicerad 2013-12-28 10:25:23 i Allmänt,

Vaknar till ett mulet och grått väder även idag. Igår kom lite blötsnö men idag är den borta. Tydligen förutspås en snöfri vinter helt och hållet... får väl se hur det blir.
 
Jag kan inte låta bli att fundera en del över miljön dessa dagar. Vi längtar efter snön men får istället plusgrader och på sina ställen blommor i dikena i december. Ur led är tiden.... men vilka har vridit den ur led? Somliga säger att det är naturligt, att naturen har sina cykler och faser, att dessa varma perioder alltid har förekommit i historien och att det snart är "som vanligt" igen, att det inte alls har med miljöförstöring att göra. Somliga andra säger tvärt om, att vi nu ska se vad vi som ras ställt till med.
 
Vem har rätt och vem har fel? Jag vet inte.... Däremot har jag så pass mycket sunt förnuft att jag kan skilja mellan rätt och fel när det gäller mitt eget agerande. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Att bränna plast och låta den giftiga röken sprida sig rätt upp i luften känns fel när människor faktiskt har ansträngt sig för att bygga system för denna plast att återvinnas. Att inte återvinna metall utan slänga den rätt ner i soporna känns också fel nu när jag har övat på detta med återvinning i många år. Jag har övat in ett beteende hos mig själv som har givit bra resultat för miljön. Tror jag, hoppas jag och önskar jag. Jag får lita på att de som jobbar med sånt här kan sina saker och om de säger att det jag gör är ett bättre sätt än att själv elda upp eller slänga sakerna direkt i soporna så gör jag det.
 
Bilen däremot är ett gissel tycker jag, speciellt när man som vi bor på landsbygden. Vill använda den mindre men till min stora förtret har jag dels blivit lat och dels så har vi begränsade kommunala kommunikationer som försvårar. Min egen lathet kan jag absolut göra något åt och också något jag BÖR göra något åt men kommunikationerna.... Dags att formulera brev till beslutsfattare kanske? Vi har ju dessutom gratis buss i vår kommun!
 
Något som förundrat mig länge är dessa stora bussar som bolagen använder. På bussturen till, genom och från vår by så fyllls denna knappt till hälften. Jag, som inte är speciellt insatt, tänker att det kanske vore bättre, mer ekonomiskt och miljömässigt bättre att sätta in en sån där liten buss.. på prov i alla fall?!
 
Jag har läst busstidtabeller, vänt och vridit på problem och lösningar men för mig ser det ut så att jag (om jag lägger om mitt arbetsschema) kan A: Inte ta mig TILL jobbet med buss då ingen buss går vid den tiden men FRÅN jobbet går det bra med bussen eller B: Jag kan ta mig TILL jobbet med buss men inte FRÅN jobbet med buss, då inga bussar går den tiden. Jag måste i så fall dels gå ner i arbetstid till mellan 70-75% samt förlägga schemat helt utefter busstidtabellen för att utnyttja denna kommunikation och alltså bidra till en bättre miljö. Men vem betalar då mina räkningar? Kanske det också faktiskt är mitt eget ansvar i längden... om man ska vara petig... att bara ha så mycket utgifter att inkomsterna räcker så att miljömålet kan uppnås...
 
Hur man än vänder och vrider på det så är ansvaret för det man vill eller inte vill göra ens eget. Inte ens bussbolaget eller kommunen kan jag skylla på längre. Så jobbigt allt blev...
 
Men är det inte så egentligen att allt, ALLT kring vårt liv och leverne är vårt eget ansvar? Kanske kan vi inte alltid hållas ansvariga för det som händer runt omkring oss som exv. översvämmningar, skador från stormar, uppsägning från arbete osv. Men jag tänker att hur vi väljer att hantera dessa svårigheter, problem e.dyl DET är vårt eget ansvar. I exemplet kring våra bussturer tex. så är det ju faktiskt mitt eget ansvar att antingen påverka beslutsfattare eller anpassa mig till det system som finns. Hur mycket det än skaver och känns jobbigt och obekvämt så är det ju faktiskt så.... tänker jag.
 
 
Som vanligt låter jag tankarna löpa lite fritt när fingrarna väl börjat knacka tangenter och detta är något som man kan fundera länge och väl över men faktum kvarstår dock, vår planet har lite problems och vi bör väl alla ändå vara så givmilda att vi gör vad vi kan, drar vårt strå till stacken och sätter plåster på det lilla vi kan. Eller?
 
 
 
 
 
 
 
 
Klicka in på länkarna för att läsa mera:
 
Hem
 
 
 
 
Idag är en ny dag och även om det är grått och trist ska här fixas hos djuren så att de får rent och snyggt, ett helggöra hos oss. Hönsen värper fortfarande och det hör ju inte till vanligheterna i december. De går ute och skruttar på gräsmattan och verkar ändå trivas rätt bra. Tror att även kaninerna får komma ut idag faktiskt och likaså får och getter.
 
Hakuna acclimatiserar sig bra och flocken verkar fungera rätt bra. Idag blir det körning eller ridning.
 
I huset ska ett projekt påbörjas också då jag har köpt var sin bokhylla åt Saga och Lukas. Inte helt lätt i vårt lilla hus då det måste möbleras om på fler än ett ställe om nya möbler ska in. Vi är lite trångbodda.... Blir nog bra när det är klart och de har hyllor att ställa allt lego i.
 
Ha det gott!
/Ann-Mari
 

Om

Min profilbild

4-barnsmorsan

Bloggande, arbetande, funderande, njutande 4-barnsmorsa i en by i Dalarna. Skriver om livet jag lever, dagarna som går och saker som berikar min tillvaro. Blandar yta med djup, funderingar, iakttagelser och insikter går hand i hand med vardagslivet och allt det där som "bara händer" i vardagen.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela