kyrkstigen

En blogg om mitt liv som 4-barnsmorsa i en liten by i Dalarna.....

Filmtips!

Publicerad 2014-06-30 08:00:00 i Allmänt,

Vi ser ganska ofta på film hos oss. I perioder är det mycket familjefilm och ibland är det film mer anpassat för de äldre barnen och oss vuxna. Det är en knepig balansgång ibland eftersom våra barn gärna är uppe ganska sent nuförtiden, men det brukar lösa sig bra ändå. Funkar ju också att titta på var sin film, i var sitt rum, även om jag tycker det är mysigast att sitta tillsammans allihop.
 
Det är väl så att allt är föränderligt och anpassning måste ske hela tiden. Barnen blir äldre, gillar andra saker, filmer byts ut och det som var sååå läskigt när jag själv var liten är nästan humor idag. Lite märkligt, och nästan lite skrämmande, hur anpassningsbara vi människor är. Tar man tanken lite längre kan man undra över hur mycket som är vettigt att anpassa sig till egentligen. Var går gränsen för vad som är ok när det gäller film exv. och vad som inte är det. Hur mycket våld är ok, hur mycket svordomar, förnedring, smädelse och förskönande brottslighet är ok?
 
Vad händer egentligen med oss, våra värderingar, våra gränser för rätt och fel och vårt språk när vi ser dessa filmer och spelar spelen och gör dem till en del av vår vardag? Vilken värld växer våra barn/ungdomar upp i och vad händer med dem när de bjuds på kontraster hela tiden? Å ena sidan värdegrunder hemifrån och från skolan och å andra sidan "hjältar" från spel och filmer som ständigt bryter mot dessa.
 
Var det så för oss vuxna när vi var barn/ungdomar? På något sätt känns det inte så. Som jag upplever det var det en skarpare gräns mellan rätt och fel då. Kanske minns jag inte allt, förmodligen inte och förmodligen var det ganska suddiga gränser även då. Förmodligen är det också så att jag inte förstår alla de spel som mina barn växer upp med och därav min undran och förundran över detta märkliga fenomen. Men ändå... det finns gånger då jag vet att man kliver över gränser och då är det för mig helt förkastligt att tillåta att barnen spelar vissa spel, ser vissa filmer osv. Som GTA tex. där spelet går ut på att bryta mot lagen och bli kriminell. Nej, enough is enough!
 
I helgen såg vi filmen "The secret Life of Walter Mitty" och jag tyckte mycket om den. Oförutsägbar och med ett budskap som tilltalar mig. Att göra det, kasta sig ut och gör't! Se den.
 
 
 
Ha det gott!
/Ann-Mari
 
 

Äntligen!!!

Publicerad 2014-06-29 21:42:14 i Allmänt,

SOM jag längtat och i helgen var det äntligen dags - jordgubbarna är mogna!
Jag tog tre av barnen med mig och åkte till jordgubbsodlingen som vi alltid besöker varje år. Korgen fixades, barnen hoppade in i bilen och Lukas fick förhållningsorder - inga fler getter på gården, tack! Det var nämligen på just den jordgubbsgården som Lukas gjorde getaffärer förra året. Årets killingar var ute när vi kom och ja, de var ju såååå söta........
 
 
Blev 5 kg fina gubbar som sedan blev till sylt, marmelad och mumsig efterrätt. I love it!
 
 
Fick i helgen också till en körtur med Hakuna och de yngsta barnen. Glada barn, pigg häst och uppehåll i regnandet, satt fint i själen.
 
 
Det har varit kallt och regnigt ett tag nu. Växterna har fixat det bra även om det inte växer lika fort som det brukar. Gurkorna däremot gillar inte vädret men en av dem har lyckats få till en fin liten gul blomma i alla fall. Får hoppas att värmen kommer snart. Till höger har bondbönorna börjat titta upp.
Några av liljorna har börjat blomma, andra har blommat över. Denna gång fick jag fota i regnet.
 
 
Överlag en bra helg, även om den nästan blev lite stressig känns det som. Ska hoppa i säng och vila, tidig dag imorgon och nya tag på jobbet igen. Känns ok såhär sista jobbveckan före semestern - tjoho!
 
Ha det gott!
/Ann-Mari
 

16 år!

Publicerad 2014-06-27 22:37:31 i Allmänt,

Firar bröllopsdag idag jag och maken. Svårt att ta in att det redan gått 16 år och 19 år som par. Time flyes!
Ja, jag fortsätter med mitt koncept - fulbilder.. ha ha, inte så "bloggish".
 
 
Fixade lite efterrätt och sedan en promenad med hund och hästar innan maten. Idag fick Lava hjälpa till att dra runt på Pinglan, som kan bli lite seg ibland.
 
 
Blev god middag tillsammans med barnen där Simon gjorde sin fantastiska sushi och maken fixade några varmrätter till. Fantastiskt gott!
 
Jag och Saga gick en promenad efter maten, välbehövligt då vi alla var ganska proppmätta. Maken och resten av barnen gjorde iordning djuren för kvällen.
 
Väl inne blev det god efterrätt:  Browniekaka med fudgeglasyr och bär. Frågade "Bondjäntan" om receptet då hon bjöd på sådan kaka på sin kurs om glädjehuset. Lovely!
 
Nu är det snart läggdags för en riktigt, riktigt trött fru.
 
P.S Måste ju tala om att jag sprang milen igår morse också, tjoho!! Tog en timme men jag var lagom trött efteråt och hade krafter kvar. Bådar gott. Funderar faktiskt på om jag ska våga mig på tjejmilen i år....
 
Ha det gott!
/Ann-Mari

Om

Min profilbild

4-barnsmorsan

Bloggande, arbetande, funderande, njutande 4-barnsmorsa i en by i Dalarna. Skriver om livet jag lever, dagarna som går och saker som berikar min tillvaro. Blandar yta med djup, funderingar, iakttagelser och insikter går hand i hand med vardagslivet och allt det där som "bara händer" i vardagen.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela