kyrkstigen

En blogg om mitt liv som 4-barnsmorsa i en liten by i Dalarna.....

Höstrusk och "att göra lista"

Publicerad 2013-10-31 13:36:09 i Allmänt,

Jag är en listmänniska. Jag behöver listor för att befria mig mentalt från att hålla ordning på allt, det ger mig ett visst lugn och jag känner att jag har bättre koll med mina listor. Ibland är de nästa stressande då de bara fylls på men oftast är de mer som en god vän som finns där och talar om för mig att allt är under kontroll. Skönt!
 
Min lista för dagen har börjat bockas av. Var uppe med tuppen och fixade iordning mig själv, åt frukost och började baka bröd och tortillas till fredagstacon. Maken åkte på jobb och de yngsta åt frukost innan det var dags att hämta köttet från slakteriet. De yngsta fick följa med.
 
Insåg när vi väl kom till slakteriet att nästa gång åker jag själv. Idag var hästslaktdagen. Fy 17! Jag visste inte att slakteriet var så öppet och intill där man parkerade bilen var den lilla inhängnaden där man tog in hästarna för själva skottet. Allt var i full gång och jag beordrade barnen att titta åt andra hållet och INTE titta någon annanstans förrän jag sa till. Ush och fy! Slakt är ett nödvändigt ont tycker jag men jag vill helst inte vara med och se själva skottet.
 
Nej, det var ingen lyckträff men att hämta lådorna gick sen snabbt och vi kunde åka hem igen. Har levererat två av tre lådor och tror att de hade hyfsad slaktvikt ändå. Känns ju kul att ha fött upp bra djur i alla fall, hoppas sen att köparna är nöjda med det de fått.
 
Blev fix ute och i stallar när vi kom hem och nu har djuren fått fint i boxar och vindskydd. Känns jätteskönt!
 
Barnens mormor kom och fikade en stund. Nu är det avbockning på listan med packning, matlagning, tvätt osv. osv.
 
Känner att jag behöver något uppmuntrande i höstrusket. Det här ser jag verkligen fram emot :o)
 
 
Ha det gott!
/Ann-Mari
 

Paleo, höstlov och besök!

Publicerad 2013-10-30 21:32:20 i Allmänt,

Första lediga dagen på min höstlovsledighet med barnen. Tjoho! Äntligen!
 
Dessutom började dagen på bästa sätt då jag fick ett samtal från vännen Tina om att hon var i närheten och tänkte komma förbi och hälsa på. JAAA! Det var SÅ länge sen vi träffades och jag blev verkligen glad! Bakade lite bröd, städade iordning huset lite och fick i de yngsta barnen frukost. Jag och Saga åkte till närmsta samhälle och handlade lite till lunchen innan vi åkte till handelsträdgården och köpte ljung och mosshjärtan till gravarna. Handlade gravljus också och trädgården skänkte bort silverek, något som ju passade oss utmärkt till helgen.
 
Väl hemma började jag med lunchen. Maken hade kommit hem från jobb och Lukas kompis hade kommit. När Tina och tre av hennes barn kom så åt vi lite lunch, Saga och maken hade då hämtat hem hennes kompis också. En bunt barn, mat i magen, fika och massor av prat för att ta igen två hela år! Såklart tiden av en knapp eftermiddag inte räckte till men vi kom en bit på väg och vi planerar att snart ses igen. Jättekul!!
 
Tina har en blogg som ni kan läsa HÄR.
 
Jag förbereder min paleoutmaning och har bakat lite scones och små bröd, bra att ha. Letar efter recept för glatta livet och har hittat lite på nätet. Googlar man så finner man och jag kan tipsa om en bra sida där det finns massor av tips och recept, HÄR kan ni läsa den.  Känns lite märkligt att gå till såna extrema metoder men är det det egentligen? Är det vår "normala" kost med diverse tillsatser, socker och vitt mjöl som är det "normala"? Ja, det är ju så det blivit men är det bra för våra kroppar? Förmodligen inte... eller, i alla fall inte min kropp.
 
Jag söker ständigt efter min optimala kost men jag går också ofta bet pga. att min hjärna styr in mig på gamla invanda spår innehållande belöningar som godis, choklad, fikabröd osv. Sällan säger min hjärna åt mig att belöna mig med lite nötter, frukt eller nyttiga frön istället. Jag är hjärntvättad! Eller åtminstone känns det så... Har jag väl fått i mig en viss mängd onyttigheter så är det jättesvårt att sluta. Jag äter inga jättemängder alls, faktiskt väldigt lite men kommer jag igång så blir det lite men ofta. En chokladbit blir till 3-4 chokladbitar en dag och samma mängd dagen efter och kanske till och med en tredje dag och det räcker så väl för att tippa min mage över kanten och så får jag lida för det länge sen. Att äta lite EN dag är ok men sen måste det vara stopp och DET är mitt problem. Hjärnan igen... suck!
 
Nu ska jag göra ett allvarligt försök och jag vill verkligen lyckas denna gång men lätt kommer det inte att bli....
 
Imorgon ska jag hämta köttet från slakteriet också och barnens ena mormor kommer. De har två st. då jag även har en "styvmamma" sedan jag var tre år gammal så det blir två mormor varav den ena ju är en ängel i himlen nu. Det står packning på schemat inför vår lilla resa och mer bakning ska göras, blir nog bra det med. Ska även hinna med att fixa i stall och på gården men det blir nog bra.
 
Hösten har kommit på riktigt här och det har regnat i flera dagar vilket visar sig i djurens hage med massor av lera. Trist när det blir så men inget att göra tyvärr. Fåren och getterna får gå in på nätterna och när det blir kallare står de inne mer och mer men vi planerar att försöka ha dem ute åtminstone några timmar/dag i vinter.
 
Nu ska det fixas och trixas och sen läggdags.
 
Ha det gott!
/ Ann-Mari
 
 

Läser så bra saker....

Publicerad 2013-10-27 21:09:57 i Allmänt,

Inser att vi mognar olika vi människor och inom olika områden.
 
Jag själv läser just nu massor av bra saker i olika bloggar, böcker och tidningar. Ord, meningar och händelser kommer till mig som får mig att inse hur livet kan vara, hur jag vill att det ska vara. Intressant och mycket spännande och roligt. Utåt sett är det kanske inte så stor skillnad men inom mig händer det massor och jag trivs!
 
Nästa vecka är det höstlov här hemma och gissa om jag har nöjda barn! Själv känner jag mig också ganska nöjd, jag ska jobba två dagar och vara ledig tre, helt ok fördelning tycker jag.
 
Maken är dessvärre förkyld just nu, envisa virus som hänger sig kvar. Några av barnen snörvlar också men de flesta är pigga. Jag känner av något idag. Har varit trött och orkeslös hela dagen, lite ont i halsen och lite öm i lederna. Vill inte bli sjuk nu.... gaaahhh! Jag har ju precis kommit igång med träningen igen och vill köra på. Suck.
 
Igår var Saga hos kompis och jag bakade bröd och fixade lite på gården. Djuren fick rent och fint och maken tog hand om rådjuret han sköt förut och det hamnade i frysen. Jag och barnen damp ner i soffan efter att de fått gå "trick or treat" hos en amerikansk mamma här i byn. Mycket godis blev det den här helgen... puh!
 
 
Idag var ju klockan omställd och det ska väl kännas att en extra timme satts in på kontot men jag var segare än vanligt imorse. Tog långfrukost och sen gick jag ut i skogen och plockade lite svamp, inte så mycket kvar som är ok att plocka men fick med lite till middagen i alla fall. Skönt att komma ut i skogen ibland bara jag och en svampkorg.
 
 
Saga hade en kompis hemma och då hon åkt hem så fick vi besök av en familj vi inte träffat på väldigt länge. Jättekul! Deras äldsta dotter och Lukas är jämngamla och de lekte hela dagen och var ute hos djuren och hade skrapat ihop allt gammalt hösilage på hela gårdsplanen efter att fåren festat på det ett antal veckor. Vilket jobb! Duktiga ungar :o)
 
Nu har de yngsta lagt sig då de ska till fritids en stund imorgon. Jag ska blogga lite, hänga tvätt och se något på datorn under tiden och sen är det nog läggdags snart. Jättetrött!
 
Imorgon ska tre av fåren lastas på hästtransporten för att åka till slakt. Vemodigt men nödvändigt. Försöker att inte tänka på det.... Sen har vi vår bräkBerta som också ska sluta sina dagar så småningom. Hon är jättejobbig just nu och drygare tacka för man leta efter. Samtidigt har hon en plats i våra hjärtan. Nu vill hon bara ha mat - HELA tiden och så fort hon ser oss så bräker hon högt och ljudligt. Klättrar på väggarna gör hon också, på utsidan av stallet för att ta sig in till kraftfodret men att ha en tacka skrapa på en glasruta med klövarna känns inte jättebra kan jag säga. Nej, hon måste tyvärr också få gå till slakt men det blir här hemma sen.
 
Det ska i alla fall bli skönt när allt sånt där jobbigt är klart och vi kan börja göra iordning för vintern mer på riktigt.
 
Har tränat lite mer med Lava och hon är jätteduktig. Tränar ju enligt John Moores princip då jag och maken tränat för honom sedan 1995 och jag har god hjälp av maken i detta då han även är assisterande instruktör på Johns kurser i Sverige. Lava gör fina framsteg och det ska bli kul att se hur långt vi kommer.
 
Mer om John Moore kan ni läsa HÄR.
 
Fick lite sällskap när jag högg ved :o)
 
 
Nu är det dags att köra kvällspasset så att jag får dimpa i säng.
 
Ha det gott!
/Ann-Mari
 
 
 

Om

Min profilbild

4-barnsmorsan

Bloggande, arbetande, funderande, njutande 4-barnsmorsa i en by i Dalarna. Skriver om livet jag lever, dagarna som går och saker som berikar min tillvaro. Blandar yta med djup, funderingar, iakttagelser och insikter går hand i hand med vardagslivet och allt det där som "bara händer" i vardagen.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela